Piškotki

Uvod

Da bi bil obisk naše spletne strani čim bolj prijeten, mora ta stran na Vaše računalnik shraniti male količine podatkov, t.i. piškotke (eng. cookies). Piškotki med drugim omogočajo, da spletna stran deluje optimalno in nam pomagajo pri izboljšavi spletne strani za boljšo uporabniško izkušnjo. Z uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Lahko jih tudi izključite in še dalje brskate po naši spletni strani, vendar Vam nekatere njene možnosti in funkcije ne bodo več na voljo.

Kaj je piškotek?

Piškotek je podatek, ki ga na Vaš računalnik, tablico ali mobitel shrani spletna stran, ki jo obiščete (lastni piškotki) ali jo v sodelovanju in za potrebe spletne strani, ki jo obiščete, shrani tretja stran (drugi piškotki). Piškotki običajno shranijo Vaše nastavitve, nastavitve za spletno stran, kot so npr. prednostni jezik in podobno. Ob ponovnem obisku spletne strani spletni brskalnik pošlje nazaj piškotke, ki pripadajo tej strani, kar spletni strani omogoči, da prikaže podatke, prilagojene Vašim potrebam. Piškotki lahko shranijo širok razpon podatkov, vključno z nekaterimi osebnimi podatki. Ti podatki se lahko shranijo le, če Vi to omogočite – spletne strani ne morejo dostopati do podatkov, ki jih jim niste dali in ne morejo dostopati do drugih datotek na Vašem računalniku. 

Uporaba piškotkov 

www.orada-adriatic.hr uporablja piškotke, da bi Vam omogočili boljšo uporabniško izkušnjo. Če uporabljate našo spletno stran, lahko prejmete tudi piškotek „tretje strani“ oz. drugi piškotek. www.orada-adriatic.hr uporablja piškotke za namen spremljanja obiskanosti spletne strani za pridobitev nujnih podatkov o uspešnosti spletne strani in pri tem uporablja tudi storitev tretje strani, ki se imenuje Google Analytics. Posebej poudarjamo, da lahko izključite storitve Google Analytics za oglaševanje na prikaznem omrežju in prilagodite oglase za Google prikazno omrežje s pomočjo orodja Upravitelj nastavitev oglasov (http://www.google.com/settings/ads). Podrobne informacije tretje strani o tej storitvi ter o možnostih uporabnika, kako regulirati nastavitve piškotkov, ki so za to nujni, so na voljo na: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html.

Družabna omrežja

Tudi družabna omrežja lahko na Vaš računalnik namestijo piškotke. To se dogaja na spletnih straneh, ki Vam omogočajo prijavo in registracijo prek računa družabnih omrežij in kadar delite vsebino spletne strani na družabnih omrežjih (npr. prek gumba „Like“). Konkretni vpliv na Vašo zasebnost se razlikuje od družabnega omrežja do družbenega omrežja ter je odvisen od nastavitev zasebnosti, ki ste jih izbrali na teh omrežjih. Kako upravljati s temi piškotki boste izvedeli na njihovih spletnih straneh.

Kako onemogočiti piškotke?

Če želite, lahko onemogočite shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik, vendar bi izključitev vseh piškotkov lahko imela negativen učinek na uporabo številnih spletnih strani, tudi te. Nastavitve piškotkov lahko nadzorujete in konfigurirate v svojem spletnem brskalniku. Če želite izbrisati ali onemogočiti piškotke na svojem računalniku, morate posodobiti nastavitve svojega spletnega preglednika (informacije o načinu brisanja in onemogočanja piškotkov poiščite na svojem pregledniku z izbiro menija za pomoč).
Dodatne informacije za izključitev piškotkov

Trenutno obstaja nekaj spletnih strani za izključitev shranjevanja piškotkov za različne servise.
Več o tem lahko preberete na naslednjih spletnih naslovih: